ogórki kiszone i małosolne,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jak zrobić ogórki małosolne? - To wcale nie jest trudne!Prosto i łatwo!Jeszcze nie nastał sezon "ogórkowy",ale nadszedł już czas, zrobienia ogórków małosolnych,i włanie wczoraj - je zrobiłam.Oczywicie teraz muszę poczekać 2-3 dni,żebym mogła je ze smakiem skonsumować ... mniam,mniam!Napiszę teraz jak ja , je robię ...Najpierw ogórki kupuję w sklepie,bo swoich jeszcze nie mam (jak wiadomo,najlepsze ogórki sš swoje lub kupione z pewnego żródła,bo ... ).Do tych ogórków potrzebne będš nam jeszcze przyprawy,które daję na około 1 kilo ogórków :Składniki:- czosnek ( 2-3 zšbki),- kawałek chrzanu (2-3 długoci 2 cm,lub łodygę chrzanu,lić),- koper (najlepszy jest taki wyronięty z kwiatostanem,ja dałam zielony,bo tego pierwszego jeszcze nie ma),- ziele angielskie ( 2 ziarenka),- na litr wody,łyżka soli (najlepsza sól gruboziarnista).Przygotowanie:Wybieramy jędrne,niewielkie ogórki.Układamy w słoju lub glinianym garnku.Poszczególne warstwy przekładamy przyprawami.Zagotowujemy wodę z solš. Zalewamy nim ogórki tak,by były całkowicie zakryte.Przykrywamy talerzykiem i obcišżamy,np.wlewamy do słoika wodę i stawiamy na talerzyk.Po 2-3 dniach górki sš już gotowe.Możemy zlać przestudzonym roztworem,ale zalane goršcym szybciej nam się ukiszš.Jeli chcemy przyspieszyć kwaszenie,możemy również obcišć końce ogórków i zalać warzywa goršcš wodš z solš.Podobnie robię z kiszonymi,tylko dodaję czubatš łyżkę soli na litr wody,a do małosolnych daję troszkę mniej.Wiem,że jeszcze dodaje się do ogórków tak robionych licie czarnej porzeczki (ponoć najlepsze) lub wini czy winoroli.Ale mnie z tym nie smakujš .... wypróbować można,wszak różne smaki mamy.Słyszałam jeszcze o ogórkach kiszonych narwiańskich.Otóż niezależnie od rodzaju samego ogórka (niektórzy twierdzš,że ze względu na specyficzny mikroklimat,ogórki rosnšce nad Narwiš sš szczególnie smaczne).Ogórki układa się w beczkach dębowych,zalewa wodš z solš i przyprawami,a na koniec wrzuca się beczki do rzeki.Dzisiaj używa się częciej beczek plastikowych i ustawia je w chłodnym miejscu,ale pamiętajmy,że prawdziwe,słynne ogórki narwiańskie przyrzšdza się nieco bardziej finezyjnie.Zimš ogórki wrzucone w beczkach do rzeki majš stałš temperaturę - około 3-4 stopni i niepowtarzalny smak oraz aromat. [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • anio102.xlx.pl