X


pasztet z indyka z żurawiną, PRZEPISY KULINARNE

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Powiem krótko- uwielbiam ten pasztet! Ma bardzo delikatny smak, wzbogacony suszonymi żurawinami i kremowš konsystencję uzyskanš dzięki trzykrotnemu mieleniu. Robi się go łatwiej i szybciej niż tradycyjny pasztet i jest naprawdę wyborny! Polecam!Pasztet z indyka z suszonymi żurawinami, aromatyzowany tymiankiem1 kg golonki z indyka bez kociok. 35 dag wštróbek indyczych2 cebule5 zšbków czosnku1 kajzerka4 jajka1/2 kostki masła albo 1/2 szklanki mietany kremówki100 g suszonej żurawiny, niesłodzonej1/2 pęczka wieżego tymianku1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka mielonego imbiru2 łyżeczki mieszanki pieprzów Kotanyiolej/oliwaNa patelni rozgrzewamy olej/oliwę i lekko podsmażamy golonki indycze.Następnie przekładamy je do garnka z szerokim dnem , dodajemy 2 cebule, 3 obrane zšbki czosnku i 1/2 pęczka wieżego tymianku. Zalewamy wszystko bardzo niewielkš ilociš wody, tak żeby przykrywała wszystko mniej więcej do połowy, solimy do smaku, przykrywamy garnek i dusimy mięso przez ok. godzinę, do momentu aż będzie miękkie, na 15 min. przed końcem dodajšc opłukane wštróbki.Uduszone mięso zestawiamy z ognia i dodajemy do niego przekrojonš na pół kajzerkę. Czekamy aż dobrze nasišknie i przepuszczamy wszystko 2 razy przez maszynkę do mięsa.Następnie doprawiamy zmielone mięso suszonym tymiankiem, mielonym imbirem i pieprzem. Jeżeli nie macie mieszanki pieprzów Kotanyi, to możecie użyć zwykłego czarnego pieprzu. Ta mieszanka jest o tyle fajna, że poza różnymi gatunkami pieprzu, ziarenka nie sš zupełnie zmielone, a jedynie lekko skruszone. Do mięsa wciskamy 2 zšbki czosnku, dodajemy jaja i 1/2 kostki rozpuszczonego masła. Jeżeli uważacie, że masa jest zbyt zwarta, można zastšpić masło 1/2 szklanki mietanki.Tak doprawionš masę jeszcze raz mielimy (i zarazem mieszamy) za pomocš miksera z końcówkš zakończonš nożykiem.Na koniec dodajemy suszonš żurawinę.Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułkš tartš. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C. Smacznego! [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • anio102.xlx.pl





  • Drogi uĹźytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerĂłw w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerĂłw w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.