ocet jabkowy, CoÅ› dla zdrowia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Usuwa toksyny i przyspiesza spalanie tłuszczów. Te właciwoci sprawiały, że ocet jabłkowy zyskał sławę wietnego sprzymierzeńca w walce ze zbędnymi kilogramami. Jego zalety można wykorzystać zarówno w czasie octowej kuracji, jak i dodajšc go do sałatek, sosów czy mięs.Egipska królowa Kleopatra znała wiele tajników potrzebnych do zachowania urody. Jednym z wielu jej sekretów było spożywanie octu jabłkowego, który piła zawsze po uczcie złożonej z ciężkostrawnych potraw. Okazuje się, że taka kuracja nie tylko dostarcza organizmowi drogocennych witamin i minerałów, ale także przyspiesza trawienie i spalanie tkanki tłuszczowej. Jednak nie tylko ona używała octu jabłkowego w celach spożywczych i leczniczych. Fiolki z tym specyfikiem nosili przy sobie także rzymscy legionici, a ojciec medycyny - Hipokrates stosował go w przypadku dolegliwoci dróg oddechowych i problemów trawiennych.Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji moszczu jabłkowego, wywołanej przez bakterie octowe. Płyn o bursztynowej barwie charakteryzuje się owocowym smakiem i aromatem. Zawiera wiele ważnych mikroelementów (wapń, potas, fosfor, sód), witaminy z grupy B (B1, B2, B6), jak również duże iloci witaminy E jednego z najmocniejszych antyoksydantów. Specyfik ten jest bogaty w aminokwasy oraz liczne enzymy. Głównš rolę odgrywajš tu jednak pektyny, które regulujš procesy trawienia, zapobiegajš nadcinieniu, podwyższeniu poziomu złego cholesterolu - a tym samym zmniejszajš ryzyko powstania miażdżycy. Wzmacniajš także naczynia krwionone, przeciwdziałajšc żylakom i hemoroidom.Dodanie octu jabłkowego do sałatki czy sosu sprawia, że po posiłku dłużej czujemy się syci. A co ważniejsze ocet stymuluje produkcję soków żołšdkowych i syntezę enzymów trawiennych. Przyjmowany w odpowiednich ilociach, stabilizuje równowagę sodowo-potasowš w organizmie, odkwasza, usuwa toksyny i przyspiesza spalanie tłuszczów. To dlatego uważany jest za idealny dodatek dla tych, którzy chcš zrzucić zbędne kilogramy.wiatowej sławy propagatorami octu jabłkowego w diecie sš dietetycy Heike van Braak oraz Silke von Kuster. Według nich codzienne spożywanie niewielkich iloci płynu jest korzystne w przypadku licznych dolegliwoci. By dostrzec efekty działania octu, warto przyjmować go trzy razy dziennie, bezporednio przed posiłkami przez okres kilku tygodni. Idealnym stężeniem będš dwie łyżeczki rozpuszczone w szklance ciepłej, przegotowanej wody. Jeli naszym zamiarem jest wspomaganie odchudzania, należy dodatkowo pić ten roztwór na czczo, zaraz po przebudzeniu. Jednoczenie powinnimy ograniczyć spożycie soli, gdyż zatrzymuje ona wodę w organizmie, a co za tym idzie - toksyny. W przypadku, gdy smak takiej mieszanki jest za ostry, można złagodzić jš dodajšc nieco miodu, soku owocowego lub syropu.Właciwoci octu jabłkowego można wykorzystać też w innym celu. Płukanki z dodatkiem tego płynu służš utrzymaniu higieny jamy ustnej. Zapobiegajš osadzaniu się kamienia nazębnego oraz powstawaniu stanów zapalnych. Ocet jabłkowy zabija bakterie, grzyby i wirusy oraz likwiduje nieprzyjemny zapach z ust spowodowany nie tylko działalnociš mikrobów, ale także ten, wywołany problemami trawiennymi. Ponadto koi obrzęki, łagodzi swędzenie oraz ból po urazach czy ukšszeniach komarów. Działa antyseptycznie również w przypadku grzybicy stóp.Mimo że w sklepach nie brakuje przeróżnych odmian octu, warto samodzielnie sporzšdzić sobie taki specyfik. Jego przyrzšdzenie nie powinno przysporzyć nikomu większych trudnoci. Potrzebnych będzie nam kilka jabłek dobrej jakoci, które zetrzemy lub pokroimy na małe kawałki wraz ze skórkš i komorš nasiennš. Następnie zalejemy je przegotowanš i posłodzonš wodš (1 łyżka cukru na szklankę wody) z dodatkiem kawałka razowego chleba i drożdży spożywczych. Tak przygotowany płyn przykrywamy gazš i stawiamy w chłodnym miejscu na 10 dni. Powinnimy pamiętać o codziennym mieszaniu specyfiku - najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki. Następnš czynnociš jest odcedzenie płynu przez gazę, potem pozostawiamy go pod przykryciem przez ok. miesišc. Po upływie tego czasu będziemy mogli bez problemu stosować ocet jabłkowy domowej roboty do celów dietetycznych i leczniczych.Trzeba tylko pamiętać, że kuracji octem jabłkowym powinny unikać kobiety ciężarne oraz osoby z problemami żołšdkowymi - głównie z wrzodami. Zresztš objawy niepożšdane mogš wystšpić przy zbyt dużych dawkach (problemy żołšdkowe i bóle brzucha). Jeli więc pojawiajš się tego typu komplikacje, należy zmniejszyć iloć octu jabłkowego w wypijanym roztworze oraz częstotliwoć jego spożywania. Powinnimy też pamiętać, że taka kuracja nie zastšpi racjonalnej diety. Warto więc na czas terapii zrezygnować z tłustych potraw, słodyczy, zmniejszyć wielkoć posiłków i spożywać je częciej, pić dużo wody mineralnej oraz nie zapominać o aktywnoci fizycznej. Wtedy działanie octu jabłkowego będzie najskuteczniejsze. [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • anio102.xlx.pl