oceany-na-sprzedaz(greenpeace), eko
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Oceany
Ranking detalistów pod k
¹
tem
strategii pozyskiwania ryb i
produktów rybnych
oraz owoców morza
na sprzedaø
Greenpeace to miÍdzynarodowa organizacja
pozarz
¹
dowa, działaj
¹
ca na rzecz ochrony úrodowiska
naturalnego na całym úwiecie. Jej działania koncentruj
¹
siÍ na kilku głównych obszarach tematycznych
zwi
¹
zanych z szeroko pojÍt
¹
ochron
¹
przyrody: lasy,
morza i oceany, substancje toksyczne, klimat i energia,
organizmy modyfikowane genetycznie.
Głównymi celami kampanii Morza i Oceany s
¹
:
?
utworzenie sieci rezerwatów morskich na 40%
obszarów úwiatowych mórz i oceanów,
?
wprowadzenie zasad zrównowaøonego
wykorzystania zasobów morskich na pozostałych
obszarach morskich,
?
wprowadzenie całkowitego zakazu na połowy
głÍbinowe.
Aby zachowaÊ niezaleønoúÊ, Greenpeace nie przyjmuje
dotacji od rz
¹
dów, partii politycznych i firm. Działania
organizacji finansowane s
¹
wył
¹
cznie dziÍki wsparciu
indywidualnych darczyÒców.
WiÍcej informacji na stronie:
www.greenpeace.pl
2
Spis treci
1. WstÍp
4
2. Przełowienie mórz i oceanów
4
2.1. Trałowanie denne
4
2.2. Przyłów
5
2.3. Łamanie prawa
5
2.4. Społecznoúci lokalne
5
3. Połowy zrównowaøone
5
4. Hodowla
6
5. Zrównowaøona strategia pozyskiwania ryb
i produktów rybnych
6
6. Oznakowanie produktów rybnych
6
7. Certyfikaty jakoúci
7
8. Kryteria klasyfikuj
¹
ce połowy i hodowle
7
9. Czerwona Lista
8
10. Wyniki rankingu detalistów
8
10.1. Pytania do rankingu i punktacja
9
10.2. Interpretacja punktacji
9
10.3. Opisy detalistów
10
11. Podsumowanie
12
3
1. Wstèp
Naukowcy bij
¹
na alarm. Jeúli nie zmieni siÍ nasze
podejúcie do wykorzystania zasobów morskich na
bardziej zrównowaøone i odpowiedzialne, to wiÍkszoúÊ
znanych nam dziú gatunków ryb moøe niedługo przestaÊ
istnieÊ.
Krytyczna sytuacja úwiatowych łowisk doprowadziła do
tego, øe coraz czÍúciej úwiadomi konsumenci chc
¹
kupowaÊ produkty, które powstały z zachowaniem zasad
zrównowaøonego wykorzystania zasobów.
Duø
¹
rolÍ w poprawie sytuacji øywych zasobów morskich
moøe odegraÊ rynek, a przede wszystkim przetwórcy
i dystrybutorzy produktów rybnych. Zmiany na lepsze
naleøy zapocz
¹
tkowaÊ poprzez powszechne
wprowadzenie zrównowaøonych strategii pozyskiwania
ryb i produktów rybnych w sieciach detalistów, które s
¹
w Polsce najistotniejszym kanałem sprzedaøy tych
produktów. Od zasad, które zostan
¹
wprowadzone
zaleøy, czy do konsumentów trafi
¹
produkty pochodz
¹
ce
z połowów zrównowaøonych i hodowli przyjaznych
úrodowisku.
Greenpeace publikuje drug
¹
edycjÍ rankingu
działaj
¹
cych na terenie Polski detalistów, którego celem
jest przedstawienie sytuacji na polskim rynku pod k
¹
tem
pozyskiwania i wprowadzania do obrotu ryb i produktów
rybnych. W opracowaniu tym omówione s
¹
równieø
główne kwestie zwi
¹
zane z rybołówstwem komercyjnym
i akwakulturami.
2.
i oceanðw
?
89%
úwiatowych łowisk jest eksploatowana
w pełni lub na granicy wyczerpania zasobów
?
7%
úwiatowych łowisk jest juø przetrzebionych
LudzkoúÊ od zawsze czerpała z bogactwa mórz
i oceanów. Doprowadziło to do tego, øe obecnie coraz
wiÍcej gatunków morskich jest zagroøonych
wyginiÍciem. Rosn
¹
ce zapotrzebowanie na ryby i owoce
morza oraz odpowiadaj
¹
cy temu gwałtowny rozwój
úwiatowego rybołówstwa ma bardzo negatywny wpływ
na ekosystemy morskie. Wpływ ten roúnie z roku na rok,
poniewaø połowy prowadzone s
¹
na coraz wiÍksz
¹
skalÍ.
Według statystyk Organizacji Narodów Zjednoczonych
do Spraw Wyøywienia i Rolnictwa (FAO) wiÍkszoúÊ
łowisk uwaøa siÍ obecnie za wyczerpane, nadmiernie
1
eksploatowane albo uszczuplone :
?
Tylko
3%
úwiatowych łowisk nie jest w pełni
eksploatowanych
1.
?
Tylko
1%
úwiatowych łowisk odbudowuje siÍ
2.1 Tra²owanie denne
Przemysłowe floty rybackie pustosz
¹
úwiatowe łowiska,
uøywaj
¹
c nowych, skuteczniejszych technologii i coraz
potÍøniejszych jednostek. Bardzo czÍsto stosuje siÍ
destrukcyjne techniki połowowe. Naleøy do nich głównie
trałowanie denne, podczas którego statki ci
¹
gn
¹
za sob
¹
sieci słuø
¹
ce do przeczesywania oraz obszarów
przydennych. Stosowanie tej metody połowowej
FAO, The State of Word Fisheries and Acquaculture (SOFIA),
2008
4
Prze²owienie mðrz
1
skutkuje dewastacj
¹
rozległych raf koralowych oraz
innych siedlisk przydennych wraz z całym bogactwem
podwodnego ekosystemu. Metoda ta jest uwaøana przez
naukowców za jedn
¹
z najbardziej szkodliwych dla
morskiego ekosystemu.
rybołówstwo od wieków było podstaw
¹
ich egzystencji.
Zostaj
¹
one czÍsto pozbawione úrodków do øycia, gdyø
nie mog
¹
konkurowaÊ z ogromnymi statkami
przetwórniami, które doprowadzaj
¹
do wyczerpania
łowisk. Dodatkowym problemem jest rozwój farm
rybnych, które bezpoúrednio oddziaływuj
¹
na zmianÍ linii
brzegowej oraz na zanieczyszczenie wód. Tym samym
utrudniaj
¹
c dostÍp do zasobów naturalnych.
2.2. Przy²ðw
Podczas połowów w sieci bardzo czÍsto trafiaj
¹
gatunki
bez wartoúci handlowej, s
¹
to zarówno drobne organizmy
jak i ptaki, czy ssaki morskie. Po wci
¹
gniÍciu na pokład
s
¹
one martwe lub okaleczone, a nastÍpnie wyrzucane
za burtÍ jako odpad. Przyłów moøe stanowiÊ około 25%
całego połowu, a w niektórych przypadkach nawet 80%.
2.3. ¢amanie prawa
Kolejnym problemem s
¹
nielegalne, nieraportowane
i niekontrolowane połowy. Straty, które z ich powodu
ponosi miÍdzynarodowa społecznoúÊ szacuje siÍ od 9,5
2
do 23 miliardów USD rocznie .
3.
zrðwnowa¾one
Po²owy
Proceder ten przyjmuje róøne formy w zaleønoúci od
regionu. Najwaøniejsze z nich to omijanie prawa poprzez
stosowanie tzw. „tanich bander”, przekraczanie
otrzymanych limitów połowowych i nieprzestrzeganie
okresów ochronnych, łamanie przepisów lokalnych
3
organizacji reguluj
¹
cych rybołówstwo .
Bogactwo øywych zasobów wód uwaøane było za
nieograniczony dar natury. Jednakøe, wraz ze wzrostem
wiedzy i dynamicznym rozwojem rybołówstwa, mit ten
został obalony w skutek uúwiadomienia sobie, øe øywe
zasoby wód, chociaø odnawialne, jednak nie s
¹
nieograniczone i potrzebuj
¹
właúciwego zarz
¹
dzania,
jeúli ich udział w tworzeniu dobrobytu rosn
¹
cej ludnoúci
úwiata, w aspekcie øywieniowym, ekonomicznym i
socjalnym, ma byÊ zachowany.
2.4. Spo²ecznoci
lokalne
Ze wzglÍdu na powyøsze Organizacja Narodów
Zjednoczonych ds. Wyøywienia i Rolnictwa (ang. FAO)
stworzyła Kodeks Odpowiedzialnego Rybołówstwa.
Okreúla on zasady i miÍdzynarodowe standardy praktyk
rybackich w celu zapewnienia skutecznej ochrony oraz
prawidłowego zarz
¹
dzania øywymi zasobami morskimi
z poszanowaniem dla ekosystemów i róønorodnoúci
biologicznej. Kodeks uznaje øywieniowe, ekonomiczne,
społeczne, úrodowiskowe i kulturowe znaczenie
rybołówstwa, oraz interesy wszystkich tych, którzy s
¹
zwi
¹
zani z tym sektorem. Bierze on pod uwagÍ
charakterystykÍ biologiczn
¹
zasobów i ich úrodowiska
oraz interesy konsumentów i innych uøytkowników.
Problem niezrównowaøonego wykorzystywania zasobów
morskich to takøe kwestia przyszłoúci samego
rybołówstwa, utrzymania stanowisk pracy oraz
zapewnienia bezpieczeÒstwa øywnoúciowego,
szczególnie w lokalnych społecznoúciach, gdzie
Marine Resource Assessment Group. Illegal, Unreported,
Unregulated Fishing. Policy Brief, 2009
3
www.blacklist.greenpeace.org
5
2
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Podobne
- Strona startowa
- oswiadczenie sprawcy wypadku,
- part3- 24. Historical Pragmatics, Materiały naukowe, The Hanbook of Pragmatics
- odesa, Turism guide, In Your Pocket
- panieJezuChryste, Piosenki religijne nut
- passwords1, ! Słowniki
- o cudzoziemcach, Akty prawne
- panieNieJestem, Piosenki religijne nut
- p186, Speakout upper Resources
- opracowania zagadnienia ochrona pporazeniowa, Majsterkowanie
- pakiet informacyjny ds150e 2009, DS 150 E
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- wermi.htw.pl