ogórki kiszone i małosolne,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Jak zrobić ogórki małosolne? - To wcale nie jest trudne!Prosto i łatwo!Jeszcze nie nastał sezon "ogórkowy",ale nadszedł już czas, zrobienia ogórków małosolnych,i włanie wczoraj - je zrobiłam.Oczywicie teraz muszę poczekać 2-3 dni,żebym mogła je ze smakiem skonsumować ... mniam,mniam!Napiszę teraz jak ja , je robię ...Najpierw ogórki kupuję w sklepie,bo swoich jeszcze nie mam (jak wiadomo,najlepsze ogórki sš swoje lub kupione z pewnego żródła,bo ... ).Do tych ogórków potrzebne będš nam jeszcze przyprawy,które daję na około 1 kilo ogórków :Składniki:- czosnek ( 2-3 zšbki),- kawałek chrzanu (2-3 długoci 2 cm,lub łodygę chrzanu,lić),- koper (najlepszy jest taki wyronięty z kwiatostanem,ja dałam zielony,bo tego pierwszego jeszcze nie ma),- ziele angielskie ( 2 ziarenka),- na litr wody,łyżka soli (najlepsza sól gruboziarnista).Przygotowanie:Wybieramy jędrne,niewielkie ogórki.Układamy w słoju lub glinianym garnku.Poszczególne warstwy przekładamy przyprawami.Zagotowujemy wodę z solš. Zalewamy nim ogórki tak,by były całkowicie zakryte.Przykrywamy talerzykiem i obcišżamy,np.wlewamy do słoika wodę i stawiamy na talerzyk.Po 2-3 dniach górki sš już gotowe.Możemy zlać przestudzonym roztworem,ale zalane goršcym szybciej nam się ukiszš.Jeli chcemy przyspieszyć kwaszenie,możemy również obcišć końce ogórków i zalać warzywa goršcš wodš z solš.Podobnie robię z kiszonymi,tylko dodaję czubatš łyżkę soli na litr wody,a do małosolnych daję troszkę mniej.Wiem,że jeszcze dodaje się do ogórków tak robionych licie czarnej porzeczki (ponoć najlepsze) lub wini czy winoroli.Ale mnie z tym nie smakujš .... wypróbować można,wszak różne smaki mamy.Słyszałam jeszcze o ogórkach kiszonych narwiańskich.Otóż niezależnie od rodzaju samego ogórka (niektórzy twierdzš,że ze względu na specyficzny mikroklimat,ogórki rosnšce nad Narwiš sš szczególnie smaczne).Ogórki układa się w beczkach dębowych,zalewa wodš z solš i przyprawami,a na koniec wrzuca się beczki do rzeki.Dzisiaj używa się częciej beczek plastikowych i ustawia je w chłodnym miejscu,ale pamiętajmy,że prawdziwe,słynne ogórki narwiańskie przyrzšdza się nieco bardziej finezyjnie.Zimš ogórki wrzucone w beczkach do rzeki majš stałš temperaturę - około 3-4 stopni i niepowtarzalny smak oraz aromat. [ Pobierz całość w formacie PDF ]
Podobne
- Strona startowa
- ogórki z pieprzem i curry - MojeGotowanie.pl - Przepisy - Przetwory - ogórki z pieprzem i curry, Kuchnia w Chomiku
- panMnieStrzeze, Piosenki religijne nut
- oddecowy,
- ost 22, 0 Scale trains
- o hodach jednostek samorzÄ…du terytorialnego, Akty prawne
- o zmjanie tablicy w Smoleńsku, tragedja Narodu polskiego powódz i 2010 10 kwietnia i inne tragedje
- nr40-04, Tylko Polska - gazeta, 2004
- oryginal-architektura-informacji-w-serwisach-internetowych archww, CAD(1)
- op74-song11[1], nuty, fortepian, Chopin F, pieśni
- openwall.com - lower [815 słów], komputer, Brutus, Nie spakowane
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- wermi.htw.pl